Sup izlet Bohinjsko Jezero


Izhodišče: Po njihovem pravilniku je vstop in izstop z sup-om na jezero mogoč na osmih vstopno izstopnih točkah na južnem delu jezera. Midva sva najino pot pričela pri hostlu pod Voglom. O pravilih, za katere ne vem ali se jih še vedno držijo ali ne si je najbolje pogledati na spletnem naslovu:
https://www.bohinj.si/mehka-mobilnost/pravila-plovbe/

Dolžina poti in težavnost: Pot okoli jezera je dolga približno 12 km, seveda pa si jo lahko po želji skrajšate. Voda je mirna in brez toka, tako da je tukaj supanje v poletnem in zgodnjem jesenskem času ko je voda še topla primerna za popolne začetnike. Kasneje se temperatura vode hitro spusti v začetku oktobra je imela 13 stopinj, prav tako pa se v dopoldanskem času nad jezerom zadržuje meglica, zato v tem času supanja začetnikom ne priporočam. Tok nastane le v delu ob mostu, kjer se jezero izliva v Savo Bohinjko.

Zanimivosti na poti: Bohinjsko Jezero je največje naravno jezero, ki leži v Julijskih Alpah v Triglavskem narodnem parku in velja za slovensko naravno znamenitost. Jezero je ujeto med visoke hribe kot so Vogel, Komna, Pršivec, in Fužinarska planota. Ob jezeru ležita dve vasi in sicer Ribčev laz kjer si iz vode lahko ogledate most ter cerkev in Ukanc, kjer je tudi kamp in urejena plaža. V stari fužini, pa se nahaja edina restavracija, ki je tik ob jezeru. Celotna obal jezera je obdana z hribovjem in gozdovi, ki posebej v jeseni dobijo lepe pastelne barve. Na jezeru boste poleg supov srečali tudi turistične ladjice, čolne, jadrnice, kajake in še kaj bi se našlo, saj je tukaj sploh poleti zelo dobro razvit vodni – športni turizem.

Besedilo: Boštjan Jaklin, Foto: Urban Lagoja, Boštjan Jaklin

GALERIJA